Почетна Штампарске услуге Галерија ДВД издања Галерија књига
Свети Јован Рус

Професор теологије Јоргос И. Вернезос, син оца Јована Вернезоса (настојатеља храма Светог Јована Руског у Прокопију на Евији) рекао је следеће: "Нешто пре Васкрса 1999. године дошли су у храм да се поклоне моштима Светог Јована Руског, чије је тело нетљено, два поклоника из различитих крајева Грчке. Иако се нису познавали, они су свештеницима овога светога храма испричали готово идентичну причу.
Видели су независно један од другога, Светог Јована како излази из кивота, скида свету одежду у коју је био одевен и облачи војну униформу, и каже: Идем у Србију, јер се тамо прогони православље!"
Мир који је значио и престанак бомбардовања на православну Србију потписан је у Куманову на дан када се прославља Свети Јован Руски, 9. јуна по новом (27. маја по старом календару). Господу и његовом Светом Угоднику нека је слава
за све!

 
Света Гора - какву нисмо очекивали

Полуострво Атос је монашка аутономна заједница на територији савремене Грчке државе. Но, на духовном плану - то је живи наставак Византијске империје. У овом филму се нећете срести, са великим светињама, чудесима и предањима великих стараца колико са Светом Гором коју је теже видети и доживети.

Упознаћете Атос из угла ходочасника, који од светиње до светиње путују пешице и откривају ретка и тешко доступна обичним путницима, знамења Перивоја Мајке Божије, на најлепши могући начин, личним додиром, сусретом и подвигом.

Филм је завршен 2000.године, и састављен је из кадрова који су Светом Гором снимани пуних десет година. Коментари су руског ходочасника Јурија Воробјеског уз музику византијског напева какав светогорци и данас користе у богослужењу.

 
Сећање на старца Јована Крестјанкина

5. фебруара 2006. у 96. години живота причестивши се Светим Христовим Тајнама, старец архимандрит Јован Крестјанкин духовник Псково-Печерске обитељи, мирно је отишао ка Господу. Жалосна вест о старчевој кончини, за тили час је облетела сву Русију, болом испуњавајући свако срце. Као истини пастир добри, отац Јован свим силама своје душе и свом љубављу свога срца, руководио је и спасавао на хиљаде христочежњивих душа. У овом филму приказане се успомене духовних чеда старца Јована, уникатни кадрови служења баћушке у Псковско - Печерској обитељи и његово духовно служење и проповеди.

Овај  запис говори о животу и подвизима старца Јована, његовој праведној кончини и погребенију у пештери Свето-Успењског Псково-Печерског манастира.

 
Оптински новомученици

Јеромонах Василије, монах Терапонт, монах Трофим - Вјечнаја памјат!

18. aприла 1993. године убијена су три подвижника Оптине пустиње - јеромонах Василије, монах Трофим и монах Терапонт. Овај скромни филм  је урађен са жељом, да се савременом човеку савременим средствима прикаже житије новомученика, који се у свом подвигу изједначише  са плејадом мученика пострадалим за Христа и веру православну, од апостолских дана до доба атомске технике и прашумске етике, како преподобни авва Јустин Ћелијски назва горди 20. век. Један други духовни горостас, архимандрит Јован Крестјанкин, оставио је аманет савременицима 21. века Господњег: Молите се за монахе - они су корен нашег живота, они ће давати зелене изданке док год је жив његов животворни корен.

 
«ПочетакПретходна12345СледећаКрај»

Страна 2 од 5
Main page Contacts Search Contacts Search