Почетна Штампарске услуге Галерија ДВД издања Галерија књига
Светињама у походе 2

Манастир Светог Николе у Бањи код Прибоја - Прве писане податке налазимо у Студеничком типику писаном између 1207-1215. Свети Сава је у манастиру успоставио Епископију за жупу Дабар 1219. године и тада поставио свог ученика Христофора за првог дабарског епископа.

Манастир Милешева посвећен је вазнесењу Господњем. Ова царска лавра подигнута је у 13. веку а ктитор је био краљ Владислав. Манастир је познат по гробу Светог Саве као и по фрески Бели Анђео. У својој историји више пута је уништаван и обнављан.

Манастир Свете Тројице код Пљеваља посвећен је празнику силаска Светог Духа на Апостоле. Храм са конацима саграђен је у 16 веку. У поседу храма се налазе ћивот Светог Саве, лева рука Светог Саве и оковани штап Светог Саве.

 
Сусрети у Русији - Митрополит Антоније Блум

Филм о истакнутом православном проповеднику митрополиту Антонију Сурошком. Прво је допутовао у Русију за време хрушчевских прогона (угњетавања) Цркве. Његове лекције на Духовној академији биле су гутаљ воде са извора. Када су му забранили да наступа, сретао се са људима тајно, у становима својих пријатеља.

О тим сусретима у филму говори сам митрополит и његови учесници.

 
Света Матрона Московска

Блажена Матрона Моксковска је новопројављена руска светитељка 20. века. Рођена је 1881. године у сиромашној породици у селу Себинову, туљске губерније, далеко од Москве. Од када је дошла на свет на њој је почивао видиви благослов Господњи. Рођена је без очију, на прсима је имала испупчење у облику крста, а на крштењу црквом се раширио необични миомирис. Као беба није сисала мајчино млеко средом и петком,а већ од седме године примећен је дар тачног предсказивања будућих догађаја, и дар излечења тешко болесних и опседнутих људи.

 
Светиње хришћанскога света

У ризници манастира Светог Павла Ксеропотамског на светој Атонској Гори чува се, рекло би се најдивнија светиња хришћанског света - Дарови мудраца - исто оно златно, тамјан и смирна које су у Витлејем донели свети јеванђелски мудраци и подарили младенцу Христу.
Аутор сценарија Никојал Лисовој, режисер Игор Калјадин, водитељ Дмитриј Менделев. са руског језика превела Олгица Петронијевић, техничка обрада Душан Мићић, дистрибуција 064-22 444 77, трајање 53 минута, Крагујевац, 2009. Духовни луг.

 
«ПочетакПретходна12345СледећаКрај»

Страна 4 од 5
Main page Contacts Search Contacts Search