Почетна Штампарске услуге Галерија ДВД издања Галерија књига
Свети огањ

Na Veliku Subotu, u Crkvi Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, hodocasnici bivaju svjedoci jednog od najvecih cuda slatkog Pravoslavlja, cuda koje u Obecanoj Zemlji Starog Izrailja grije srca, krijepi vjeru i uzdize duh Novog Izrailja. Plavkasto-bjelicasti plamen Sv.Ognja koji na naduman nacin silazi u Crkvu Sv.Ognja, nakon molitve Pravoslavnog Patrijarha Jerusalimskog ili pravoslavnog Vladike (kao sto je to bio slucaj ove godine, jer je jerusalimska katedra upraznjena nakon upokojenja Svjatejseg Patrijarha Diodora)jedno je od najvecih cuda Pravoslavlja. Kao i svako cudo vjere, tako i ovaj sveti dogadjaj ushicuje duse izabranog stada Hristovog, ali i izaziva brojne nedoumice kod nevjernika.

 
Страшни суд

У време Светог и славног преподобног Оца нашег Василија новог (IX) век, великог чудотворца и угодника Божјег, даром Духа Светог, Којим овај беше испуњен још од детињства, дешаваху се по његовим молитвама, Божјом Благодаћу, силом и премудрошћу, дивна и необична чудеса. Посебно је корисна за опште спасење свих људи, по његовим светим и Богу милим молитвама, визија ученика његовог, Григорија о страшноме суду.

 
Старац Пајсије Светогорац - Савети породичним људима

"Неопходан услов за образовање чврсте хришћанске породице је да будући супружници пронађу доброг духовника. Духовник ће играти улогу одабраног судије, пазећи, да се у породи-ци не јављају свађе. Када супружници не могу да се усагласе, поћи ће код духовника, уздајући се у Бога.

Да би брачни пар напредовао неопходан му је заједнички духовник, јер овај наликује др-водељи, који жели да уклопи две даске: срезав-ши израслине, он струже даске, поравна их и затим спаја. И уопште боље је да сви чланови породице имају истог духовника, који знајући проблеме породице, може давати одговарајући правац.

 
Пијанство и пушење

Света црква, као мајка, са много љубави, са-жаљева своју залуталу децу; искрено се жалости и саосећа и неуморно се стара да их врати на пут спа-сења. Особито су недостојни и порочни њени сино-ви и кћери, који се предају пијанству и пушењу.

Од пијанства долазе многобројне болести и рађају се различити пре-ступи. Утврђено је научно да мозак пијанице нато-пљен пићем садржи такав отров, који раздражује мозак, мења га и руши га. Отуда су разумљиве мчо-гобројне болести, које се јављају код пијаница: сла-бе интелектуалне способности, губи се памћење, ра-сејаност, меланхолија, узетост или парализа, накло-ност на разним преступима и још многи други греси.

 
«ПочетакПретходна12345СледећаКрај»

Страна 3 од 5
Main page Contacts Search Contacts Search