Почетна Штампарске услуге Галерија ДВД издања Галерија књига
Свети оци о депресији

Наша главна борба се води против демона туге, који помрачује способност душе за духовно созерцање и удаљава је од сваке добродетељи. Када овај зли демон овлада душом и потпуно је помрачи, одвраћа нас од ватрене молитве, душекорисног и истрајног читања свештених књига, благости и саосећања са ближњим. Он улива сваку врсту мржње према обавезним делима послушања, чак и према самом монаштву. Лишавајући душу сваког здравог расуђивања, раслабивши њену истрајност и постојаност, чини је безосећајном и парализованом, свезаном и окованом очајничким мислима.
Уколико нам је циљ да водимо духовну борбу и да, уз Божију помоћ, поразимо демоне зла, требало би да на сваки начин чувамо срце од демона чамотиње.

 
О љубави

Љубав према Богу и љубав према ближњем
Хтели бисмо овде да говоримо о путу који је указао сам Спаситељ. На питање законика шта треба чинити да се наследи живот вечни, Он га је заузврат упитао: „Шта је написано у Закону? Како читаш?“ Он му одврати: „ Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свим умом својим; и ближњега свога као самога себе“. Па му Господ каже: „Право си одговорио; то чини и живећеш.“ (Лк 10:26-28). Од ближњега, закључују свети Оци, зависи и живот и смрт наше душе, пошто се љубав према Богу проверава љубављу према људима, јер „који не љуби брата својега којега види, како може љубити Бога, којега није видио?“ (1.Јн 4:20)

 
О тајним болестима душе

Da bi nasa dela dostizala glavni cilj, to jest ispravljala, lecila naseg unutrasnjeg coveka, i da ne bi bila besmisleno bijenje vazduha (1. Kor. 9, 26), neophodno je pazljivo pratiti svaki pokret srca, stalno se truditi da primetimo kakva pomisao i osecanje su iskrsli u dusi i privukli nas ovom ili onom postupku, reci, zelji i, polazeci od toga, suditi sta je tu korisno i sta stetno. Ako se tako pazi na sebe, otkriva se da nije svako ponasanje, prividno pohvalno, zaista dobro, te da je ponekad neugledno zivljenje, jednostavno, koje spolja nije nimalo privlacno, u samoj stvari veoma dusekorisno.

 
Уз Христос Воскресе!

Овај мали дар наше љубави, који имате у рукама, пријатељи, је истинита прича која се одиграла у православној Русији.

Један плаховити младић, који је због судске заблуде почео да убија, после једног чистог осмеха и спонтане понуде Васкршњег јајета уз "Христос васкрсе", коренито се преобратио, покајао и од грубог злочинца постао светац наше Цркве. Читајући ову књижицу уверићете се, драги наши, какоједан дечји поглед, један покрет чисте дечје душе, каква је била код малог Михајла, могу да преобрате и такву тврду стену, као што је био Тома Рисков, у меко тесто!

 
«ПочетакПретходна12345СледећаКрај»

Страна 2 од 5
Main page Contacts Search Contacts Search