Почетна Штампарске услуге Галерија ДВД издања Галерија књига
Повратак из оног живота

Монахиња Евпраксија, врло честита и побожна монахи-ња са острва Калимноса, у Егејском мору, умрла је око 1950. године у женском манастиру на Калимносу, имала је пре до-ласка у манастир чудно вићење, које је трајало три дана. Сви њени роЂаци су мислили да је умрла, али је нису сахрањи-вали ради тога, што је њена мајка примећивала да јој на ерату једна артерија показује знаке живота. За то време она је попут многих светих људи и угодника Божијих, доживела чудесне визије из раја и пакла, које су касније са великом пажњом, а и по налогу при визији, исписане.

 
Душа пред престолом Творца

Рођен је 10. априла 1912, будући пето од десеторо деце породи-Vце Александруа Илије. Похађао је седмогодишњу основну школу у родном селу. Имао је сасвим изузетно памћење, будући сличан сво-јој мајци. Током више од три године дана био је духовни ученик је-росхимонаха Пајсија Оларуа, пустињака у скиту Козанчеа.
Тодине 1929, почетком децембра, ступио је у братство скита Си-хастрија заједно са својим старијим братом Василеом. Након три да-/\ на искушеништва били су примљени у братство овога скита, на дан Светога јерарха Спиридона, 12. децембра.

 
О Исповести и Светом Причешћу

Проповеди и ораторска реч овога беседника казују о његовој великој историјској учености, дубоком познавању Богословља, ораторским нави-кама и великом дару природне красноречивости. Сачуване беседе дају могућност пажљивом читаоцу да види какав је нелицемерни бич порока био Мињати. Свака његова проповед састоји се из три дела: увод и дводелно појашњавање предмета. Све проповеди Илије Мињатија штампане су у Венецији 1849. године.

 
Не остављај Божанствену молитву

Монаштво се не састоји у подраснику и каши. Обукао си подрасник, почео си да једеш кашу и мислиш: Ја сам постао монах. Не. Сама спољашњост неће донети никакву корист. Истина је да треба носити монашку одећу и постити, али то није све.Лампа кад не гори - не оправдава своје назначење - да светли. Шта недостаје? Пламичак. Неопходан је фитиљ и петролеј, али још нема пламена; а кад се лампа запали, одједанпут се разлије светлост. Тако и у монаштву: само спољашњост не доноси корист, неопходан је унутрашњи пламен. Монаштво је скривени човек срца.

Јерсхимонах Анатолиј (Зерцалов)

 
Још чланака...
«ПочетакПретходна12345СледећаКрај»

Страна 4 од 5
Main page Contacts Search Contacts Search